1 av 2
Foto: Scanpix.
2 av 2
Ulrika Liljeberg (c), kommunalråd i Leksands kommun.
Uppdrag Granskning

Leksands kommuns hockeyaffärer granskas

Kommunalrådet: "Har inte fått gatuhörn av oss"
2:32 min

Kommunalrådet Ulrika Liljeberg (c) slår ifrån sig kritiken som riktas mot kommunpolitikernas relation med ishockeyklubben Leksands IF i SVT:s Uppdrag Granskning. Enligt reportaget sitter politikerna på dubbla stolar, skatteplanerar och bryter mot lagen.

– Vi tycker att de har använt den breda penseln lite vårdslöst och vissa uppgifter som presenteras är direkt felaktiga, säger Ulrika Liljeberg.

Enligt reportaget sitter politiker på dubbla stolar, men hon säger att det enligt deras experter inte är jävigt att vara medlem i klubben eller att äga en liten andel aktier i företaget. Som situationen ser ut idag tycker hon att relationen mellan klubben och kommunen fungerar för både medborgare, politiker och Leksands IF.

Jens Runnberg, politisk redaktör på Dalarnas tidningar, har följt Leksands IF länge och är kritisk till kommunens relation med klubben.

– De har brustit i omdöme och borde anmält jäv.

Ett exempel på skatteplanering är när Leksands kommun sålde ett gatuhörn till ishockeyklubben för att klubben skulle kunna undgå skatt.

– LIF har aldrig fått några gatuhörn av oss, säger Ulrika Liljeberg.

Leksands IF fick köpa kommunens camping för 30 miljoner, men samtidigt sålde kommunen ett gatuhörn i centrala Leksand till klubben för en krona.

På det här sättet kunde nämligen LIF registrerar gatuhörnet som huvudfastighet i köpet och campingen som tilläggsfastighet. Därmed undvek klubben en miljon i skatt, eftersom man bara skattar på köpesumman för huvudfastigheten.

– Ja, det är en typ av skatteplanering. Ja, säger Göran Wigert, kommunchef i Leksand.

I programmet framgår det att köpet av campingen, som Leksands IF betalade 30 miljoner kronor, för också gynnade klubben.

Enligt Uppdrag granskning ingick det nämligen i köpekonstruktionen att LIF fick tillbaka aktier för 39 miljoner i sitt eget fastighetsbolag av kommunen i samband med campingköpet.

– Jag vill inte koppla ihop det, säger Göran Wigert.

Det här är bara några i raden av exempel på hur Leksands kommun gynnat Leksands IF. Dessutom har några politiker varit jäviga när de varit med och fattat beslut om stöd till hockeylaget.

Centerpartisten och kommunstyrelseledamoten Kenneth Dahlström äger aktier i LIF:s hockeybolag.

– Nej, jag har inte tolkat det åt det hållet, att det för mig skulle vara något problem, säger Kenneth Dahlström.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 klockan 20:00 på onsdagskvällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".