1 av 2
Katarina Gustavsson (kd), kommunpolitiker i Falun. Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
FALUN

Kristdemokrat kritisk mot att missbrukare nekas boende

"Herregud, det är människor det handlar om"
1:18 min

Kristdemokraten och kommunpolitikern Katarina Gustavsson reagerar starkt på att socialförvaltningen i Falun inte kunde hjälpa en sjuk missbrukare med bostad när han blev utskriven från sjukhus.

– Jag tycker att det är ansvarslöst att han inte får den hjälp han behöver. Hela socialnämndens uppgift är att stötta människor i kris, oavsett om man är missbrukare eller inte.

Dalanytt har tidigare berättat om en äldre sjuk man som sociaförvaltningen i Falun inte kunde hjälpa, då kommunen inte har bostäder för missbrukare. 

Och några bostäder kommer det heller inte bli, säger socialnämndens ordförande Christina Knutsson. Hon tycker att det är upp till var och en att sluta missbruka och att kommunens skattepengar behöver gå till annat än missbrukarbostäder.

Uttalandet gjorde Katarina Gustavsson upprörd.

– Jag kan inte börja sortera människor i A- och B-lag. Och det kan absolut inte socialnämndens ordförande heller göra. Att hon uttalar sig och säger att den får hjälp och den får inte hjälp.

Katarina Gustavsson säger att alla människor har rätt till tak över huvudet.

Var ska man ta pengar ifrån då?

– Men herregud, det är människor det handlar om. Oavsett om det är en missbrukare eller någon annan så säger socialtjänstlagen att vi måste ge hjälp till alla människor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".