Migrationsverket

Apatiskt flyktingbarn i Dalarna utvisas

2:04 min

Fjortonåriga Maria är apatisk sedan ett halvår tillbaka men hotas ändå av utvisning. Trots att Migrationsverket säger att alla barn, som är så svårt apatiska att de varken kan äta eller prata, får stanna i Sverige.

När Marias pappa, som arbetade för militären i hemlandet, vägrade att skjuta ihjäl människor under en demonstration så kidnappades Maria och hennes mamma Anna. De hölls fångna i en källare under mer än en vecka.

– Det värsta var när de våldtog min fjortonåriga dotter framför mina ögon. Jag försökte kämpa emot men det gick inte, säger Marias mamma gråtande.

Efter ett tag i Sverige började Maria må bättre. Hon vågade gå ut och började också skolan i höstas. 

Men redan efter två dagar fann hon ett besked som mamma Anna gömt. I det stod att familjen inte fick stanna i Sverige. Sedan den dagen har Maria varken ätit, druckit eller pratat.

Familjen finns i Dalarna och får med jämna mellanrum besök av en läkare.
 
– Det ser ut som hon sover men det gör hon inte. Det här är en medvetslöshet som är väldigt djup, säger läkaren Elisabeth Hultkrans, som besöker familjen på ideell basis.

Enligt Migrationsverket får alla barn, som är så svårt apatiska att de varken kan äta eller prata, stanna i Sverige.

Maria och Anna heter egentligen något annat.

Dalanytt
eva.rehnstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista