1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix.
2 av 2
Mats Jonsson, chef för kriminalunderrättelsetjänsten på polisen Dalarna. Foto: Ines Micanovic
POLISEN DALARNA

Lyckad insats mot livsstilskriminella

"Det har blivit mycket mer strukturerat"
1:20 min

De senaste åren har polisen på uppdrag av regeringen gjort en särskilt satsning mot så kallade livsstilskriminella. Det är personer som ofta begår brott och döms till kortare fängelsestraff. Även i Dalarna ser polisen att satsningen har gett effekt.

Ett hundratal personer i länet är av polisen i Dalarna listade som livsstilskriminella. Ofta är det personer med något typ av missbruk, som är desperata efter pengar. Det är också medlemmar i kriminella gäng.

– Under hösten 2012 riktade vi verksamheten väldigt tufft mot de livstidskriminella och det gav ett väldigt bra resultat. Då fokuserade vi lite mer på personer som tillhörde kriminella gäng. Det har fått följden att vissa kriminella gäng inte existerar längre, säger Mats Jonsson som är chef för kriminalunderrättelsetjänsten på dalapolisen.

Polisenmyndigheterna runt om i landet fick sommaren 2011 i uppdrag att ta tag i de livsstilskriminellas brottslighet. Gruppen utgör cirka tio procent av de kriminella, men står för hälften av alla anmälda brott. 

– Det är mest mängdbrott så som stölder, trafikbrott, drograttfylleri och så vidare, säger Mats Jonsson.

Punktmarkeringen av de livsstilskriminella innebär exemplevis att polisen i större grad ska ha kontakt med de misstänkta. Exempelvis gå fram och prata med dem om de syns på stan, vara uppmärksamma på deras bilar, göra drogkontroller och så vidare.

Mats Jonsson är nöjd med utfallet i Dalarna, han menar att arbetet med punktmarkera vissa kriminella har blivit mycket mer strukturerat.

– Det följs upp på annat sätt, vi rapporterar till Rikspolisstyrelsen vad vi gör och de i sin tur till regeringen. Det är mer struktur och det ger bättre resultat.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".