Hårdare utvisningsregler

Psykiskt sjuk kvinna utvisad med fyra barn

1:30 min

En psykiskt sjuk kvinna hämtades i fredags på Säters sjukhus och utvisades tillsammans med sin fyra barn, varav ett är apatiskt. Barnen är i åldrarna 2-14 år. Utvisningen är ett resultat av regeringens order till polisen att vara snabbare med att utvisa personer, som fått avslag på sin asylansökan.

Ingmarie Krigholm är vän till den utvisade familjen.

– Jag är helt bestört av det här, för jag vet hur dåligt mamman mådde.

– Jag hälsade på henne tre gånger på sjukhuset. Efter elchockerna mådde hon  lite bättre, men var fortfarande fruktansvärt förvirrad och kände inte igen sina barn på kort, säger Ingmarie Krigholm.

Hämtades från familjehem

I fredags hämtade polisen mamman på Säters sjukhus och de fyra barnen i deras familjehem.

De sattes på ett flygplan till Ryssland. Där gömmer de sig nu, då de hotas till livet av pappans släkt. Han sitter i fängelse i Sverige efter att ha misshandlat sina barn och sin fru med tortyrliknande metoder.

Apatiskt barn

Ett av barnen har tidigare varit apatisk, men hade under den sista tiden i Sverige börjat bli frisk. Nu har han blivit dålig igen.

– Ja, efter ett par dagar i Moskva så ligger han i fosterställning under en filt och vägrar prata, berättar Ingmarie Krigholm.

Så sent som i januari krävde regeringen att polisen ska bli snabbare med att utvisa personer som har fått avslag på sin asylansökan. Den familj som nu utvisats till Ryssland hade inte ens hunnit få reda på att de fått nej till att pröva sitt fall igen.

"Jag skäms"

Ingmarie Krigholm tycker att konsekvenserna av regeringens politik är allvarliga, särskilt för barnen.

– De far verkligen illa nu. Och det här är vårt fel, som skickar ut dem från staten Sverige.

– Jag skäms, jag skäms faktiskt, säger Ingmarie Krigholm.

Kerstin Edquist

Kerstin Edquist.

kerstin.edquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista