Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
SKIDBRANSCHEN

Nära bokningsrekord i fjällen

"Det ser bra ut"
1:36 min

Det går bra för skidanläggningarna i Dalarna och resten av Sverige just nu. Branschen har haft en dipp sedan finanskrisen slog till 2008, men nu börjar årets bokningar närma sig rekordnivåer.

– Det se bra ut. Det ser ut att bli ungefär som i fjol om vi tittar på i sin helhet, säger Joacim Johansson, vd för Idrefjäll stiftelse.

Men det hade kunnat vara bättre. Om kronan inte varit så stark, vilket gör semestern dyr för de många danskar som gillar de svenska fjällen, och om skolorna varit mer generösa med ledigheter.

– Vår största utlandsmarknad Danmark, den privatekonomin har väl inte riktigt återhämtat sig. Sedan tror jag att vi påverkas lite av det här med skolan, skolan är betydligt tuffare att ge möjlighet till ledighet för skolungdomar.

Branschens stora aktör Skistar säger på sin hemsida att bokningarna under första kvartalet var upp åtta procent jämfört med förra året.

Hans Gerremo vd på Slao, Branschorganisationen Sveriges liftanläggningars organisation, säger att antalet skidåkardagar ökade med 30 procent från 2000 till 2010. 2008 var kalendern klämdagsvänlig och snöläget också gott. De senaste åren har det varit tvärtom. Men nu ser det mesta bra ut. 

– Jag vågar inte tro att det är ett rekordår, men vi kommer att närma oss den nivå vi låg på, 08-09, 09-10, det tror jag på, säger Hans Gerremo, vd på Slao.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".