Kön ringlade sig lång när arbetsförmedlingen i Borlänge hade rekryteringsträff för några veckor sedan. Foto: Kerstin Edquist.
DALARNA

Sjunkande arbetslöshet bland unga

Siffrorna förvånar Arbetsförmedlingen
1:13 min

Ungdomsarbetslösheten i Dalarna har minskat något trots försämrad konjunktur. Att ha en god utbildning ökar chansen att få jobb. Det visar en ny rappport från Arbetsförmedlingen.

När det gäller den totala arbetskraften i länet så har det skett en ökning av arbetslösheten i februari jämfört med samma månad i fjol, från 8,1 till 8,3 procent. Men ungdomsarbetslösheten har minskat.

I februari var närmare 2 720 ungdomar i länet öppet arbetslösa eller deltog i program. Det är drygt 17 procent av den unga arbetskraften i åldern 18-24 år. För ett år sedan var andelen över 18 procent.

Den här minskningen förvånar Arbetsförmedlingen något eftersom den skett i en konjunktur då efterfrågan på arbetskraft inom framför allt industrin och byggbranschen är svag.

Bland arbetssökande undomar med minst slutbetyg från gymnasiet har mer än hälften, 54 procent, fått jobb under det senaste året. Det kan jämföras med enbart 27 procent när det gäller de ungdomar som bara har 9-årig grundskola som högst.

Den grupp som har lättast att få jobb är arbetssökande med kort eftergymnasial utbildning, kvalificerad yrkesutbildning eller yrkeshögskola. 60 procent av dem har fått arbete det senaste året. Utbildning lönar sig alltså.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".