Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
INTERNATIONELLA KVINNODAGEN

Kvinnor och jämställdhet i fokus 8:e mars

Röster på stan: "Det borde uppmärksammas varje dag"
4:10 min

Internationella kvinnodagen uppmärksammas i dag på flera håll i länet och landet. I Ludvika till exempel satsar kommunen pengar på att utbilda tjänstemän och politiker i jämställdhet. 

På stan var de flesta överens om att det är värt att uppmärksamma kvinnors situation, då samhället fortfarande inte är tillräckligt jämställt.

– Varför bara en dag? Det är som kanelbullens dag, vi äter ju kanelbullar flera dagar om året så då kan det vara fler kvinnodagar om året, säger Bosse Ströman.

– Jag tycker att mitt liv är jämställt, men sett till hela världen så är det inte jämställt, säger Anna.

I Ludvika berättade kommunalrådet och socialdemokraten Maria Strömkvist i dag att kommunen satsar 200 000 kronor på en jämställdhetsutbildning för 100-130 ledande tjänstemän och politiker.

– Det handlar om att tänka jämställdhet i alla frågor. Inte bara i rollen som arbetsgivare, utan också i verksamheten. Hur behandlar vi våra medborgare, våra barn i skolan, våra gamla inom äldreomsorgen?

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

SCB: Jämställdheten trampar vatten

  • Kvinnor är hemma med barnen. Under 2011 tog kvinnor ut 76 procent av föräldrapenningsdagarna och männen 24 procent.
  • Kvinnor hjälper till i hemmet. Män får i större utsträckning betalt för sitt arbete än kvinnor, som lägger mer tid på det obetalda hemarbetet. Kvinnors obetala arbete har under de senaste 20 åren minskat med drygt en timme per vardagsdygn. Männen har ökat sitt obetalda arbete med 8 minuter.
  • Kvinnor arbetar deltid. En tredjedel av de sysselsatta kvinnorna och var tionde sysselsatt man arbetar deltid. Kvinnors arbetstid påverkas av antalet barn och av det yngsta barnets ålder, medan mäns arbetstid inte påverkas av detta.
  • Kvinnor har lägre lön. I de tio största yrkesgrupperna finns 1,5 miljoner anställda. I nio av dessa har män högre månadslön än kvinnor. Undantaget är vård- och omsorgspersonal där kvinnors medellön är 200 kronor mer än mäns.
  • Kvinnor väljer omvägar. 29 procent av kvinnor i åldern 16-24 år och 22 procent i åldern 25-44 år väljer ofta eller ganska ofta en annan väg eller färdsätt därför att de är oroliga för att utsättas för våld. Motsvarande andel för män i samma åldrar är 5 procent.
  • Kvinnor sitter sällan i styrelser. I styrelsen till statligt hel- och delägda företag är 39 procent av ordförandena kvinnor och 61 procent män. Sett till alla aktiebolag i Sverige är 12 procent av styrelseordförandena kvinnor och 88 procent män.
  • Källa: SCB:s fickbok ”På tal om kvinnor och män. Lathund om jämställdhet 2012”.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".