Foto: Linda Zinderland/Scanpix.
FALU TINGSRÄTT

Fyra års fängelse för grov våldtäkt

Två män, 34 och 27 år, som åtalats misstänkta för en grov våldtäkt på en kvinna i  Borlänge en natt i december, fick i dag sina domar av Falu tingsrätt. Båda dömdes till fyra års fängelse.

Kvinnan hade varit på en fest hos en tjejkompis . Hon hade bett den 34-årige mannen, som hon var bekant med, att hämta henne vid midnatt och skjutsa henne hem.

34-åringen dök upp och i bilen fanns också 27-åringen och ytterligare en man. De hamnade hemma hos 27-åringen. Där bjöds kvinnan på alkohol och våldtogs.

34-åringen har förnekat gärningen, medan 27-åringen hävdat att kvinnan haft ett frivilligt sexuellt umgänge med honom.

Tingsrätten tror helt och fullt på kvinnans berättelse om det som hon utsattför. Dessutom har sperma från männen påträffats på dom lakan kvinnan legat på.

Tingsrätten finner det styrkt att den ene gärningsmannen hållit fast kvinnan medan den andre förgripit sig på henne, Därefter har de bytt plats och utsatt kvinnan för ytterligare ett sexuellt övergrepp.

Enligt rätten handlar det om grov våldtäkt, även om kvinnan inte fått några särskilda fysiska skador.

Båda männen döms till fyra års fängelse för grov våldtäkt och de ska solidariskt betala 137 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".