1 av 2
Foto Hasse Holmberg/Scanpix.
2 av 2
Staffan Eriksson, Emanuel Andersson, Maria Boberg och Eyla Planstedt har gjort sina gymnasieval, bara en av dem har sökt en kommunal skola. Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio.
GYMNASIEVALET

Fler niondeklassare väljer friskolor

”Var är jag viktig, var vill de ha mig”
1:16 min

Antalet elever som söker sig till friskolor ökar i länet. Falun är den kommun där flest väljer bort de kommunal gymnasieskolorna och söker friskolor istället.

I mitten av februari gjorde Eyla Planstedt och Staffan Eriksson, precis som resten av nioendeklassarna i Dalarna, sina val till gymnasiet.

– Huvudsaken är att de har den inriktning som man tycker passar en bäst, säger Staffan Eriksson.

– På en friskola är det färre elever så man lär känna varandra, på en kommunal är det fler och det kan göra en osäker, säger Eyla Planstedt.

Hela 23 procent av eleverna i Falun valde en friskola som förstahandsval. Det är en ökning med fyra procentenheter, från förra årets 19 procent.

Den friskola som går fram mest är Hagströmska gymnasiet, tidigare Yrkesakademin, som har mer än fördubblat antalet sökande i år.

Studie-och yrkesvägledaren Johnnie Thyberg säger att valet hänger mycket på hur eleverna blir bemötta när dom besöker skolorna.

– Friskolorna är väldigt bra på att bemöta och ta hand om eleverna, säger Johnnie Thyberg.

Dalanytt
dalanyttsverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".