Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Längdskidor

Emil Jönsson säkrade sprintcupen

Jönsson: "Kul att få en liten revanschkänsla"
5:32 min

IFK Moras Emil Jönsson säkrade segern i den totala sprintcupen när han vann sprinten i världscuptävlingen i finska Lahtis i dag.

Jönsson hade en enkel resa fram till finalen, och väl där spurtade han ner norrmannen Ola Vigen Hattestad på upploppet.

Det är tredje gången som Emil Jönsson vinner sprintcupen. Senast var för två år sedan, förra året vann Teodor Peterson.

– Det är fantastiskt skönt och kul att få en liten revanschkänsla, eftersom jag vunnit cupen två gånger och sen förra året så hade jag en ganska dålig säsong med skador och så, säger Emil Jönsson.

– Jag var väl lite orolig för hur man skulle kunna komma tillbaka. Det känns fanatstiskt att få på en så bra säsong och lyckas ta hem cupen.

På VM nyligen så hamnade Jönsson precis utanför pallen på fjärde plats.

– För mig har ändå hela året gått ut på den här revanschen. Jag har väl haft ett större mål med cupen än vad jag gått ut med. Jag har verkligen, verkligen, verkligen velat ta hem cupen, och haft det som huvudfokus när jag tränade i somras.

För övriga svenskar gick det tyngre. En viss VM-baksmälla märktes också då flera stora namn, bland dem Marcus Hellner, Teodor Peterson och schweizaren Dario Cologna, missade att ta sig vidare från kvalet.

Kikkan Randall, USA, vann damernas sprint och säkrade därmed den totala sprintcupen. Randall vann knappt efter en spurtstrid med norskan Marit Björgen.

Britta Johansson Norgren blev fyra i finalen, Charlotte Kalla slutade sist efter att ha kolliderat med finländskan Riika Sarasoja-Lilja.

Emma Lukins
emma.lukins@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".