Återigen ska Socialstyrelsen granska det som hänt Gunnels Jonsson. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio.
Orsa

Gunnel Jonssons fall granskas igen

”Jag vill ju ha hjälp att ha protesen på”
1:22 min

Socialstyreslen har öppnat ett nytt ärende rörande Orsa kommuns behandling av Gunnel Jonsson.

Gunnel Jonssons fall blev känt när SVT:s Uppdrag Gransking berättade om hur hon 2010 fått lov att amputera sitt ben men sedan varken fått någon protes eller rehabträning.

I somras fick Gunnel Jonsson tillslut en protes, men hon har fortfarande inte fått nån adekvat träning för att lära sig gå med den. Det är det som gör att Socialstyrelsen återigen tar upp fallet.

– Anledningen till att vi har öppnat ett nytt ärende är för att vi fått in ett klagomål från den enskilde, säger Kerstin Nilsson som är inspektör på Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

I anmälan som de fått in skriver Gunnel Jonssons ombud att Gunnel fortfarande, nästan tre år efter amputationen, inte fått påbörja nån träning med protes. Så här sa Gunnel själv om den saken i Dalanytt för några veckor sedan.

– Jag vill ju ha hjälp att ha protesen på och de försöker ställa mig upp.

Så nu har Socialstyrelsen återigen tagit kontakt med Orsa kommun.

– Kommunen ska nu först få yttra sig och lämna sin syn på innehållet i det här klagomålet, säger Kerstin Nilsson på Socialstyrelsen.

Gunnel får idag vardagsrehabilitering av kommunen två gånger i veckan, men det hon vill ha är avancerad rehabträning hos landstinget.

Ju längre tiden går blir det mer och mer tveksamt om Gunnel kommer kunna lära sig att gå igen, men själv har hon inte gett upp än.

– Jag lever ju i den förhoppningen att jag ska kunna det, säger Gunnel Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".