Foto: Junge Heiko/Scanpix.
DALARNA

Stora skillnader i mänsklig utveckling

Falun placerar sig bäst och Orsa sämst
0:48 min

Hur gott livet egentligen är för Dalarnas befolkning skiljer sig mycket åt beroende på vilken kommun man bor i. Det visar en rapport från Reforminstitutet, där sociala faktorer som skola och arbete har mätts.

Reforminstitutet har gjort ett index över mänsklig utveckling. Det bygger på 18 olika faktorer inom de fem huvudkategorierna skolan, jobben, hälsan, pengarna och så kategorin "hopplöshet och utanförskap".

Sammantaget hamnar Falun på plats 56 på listan över landets samtliga 290 kommuner. Medan Orsa, som är sämst bland dalakommunerna, hamnar på plats 255.

Att Orsa hamnar så långt ner beror bland annat på att drygt var tredje elev i årskurs nio är underkända i något ämne. Lika många hoppar av gymnasiet. Orsa har även högst ungdomsarbetslöshet, högst arbetslöshet i stort och dessutom flest långtidsarbetslösa.

I Falun, som är den kommun som placerar sig högst, är bara var tioende elev underkänd i nian och kommunen har den högsta medelinkomsten.

Sett till Dalarna som helhet så hamnar länet på plats 9 av 21 i landet.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Så placerar sig din kommun

Falun (plats 56)

Leksand (plats 61)

Gagnef (plats 64)

Säter (plats 78)

Rättvik (plats 103)

Mora (plats 117)

Malung-Sälen (plats 122)

Borlänge (plats 134)

Avesta (plats 169)

Ludvika (plats 194)

Smedjebacken (plats 197)

Vansbro (plats 201)

Hedemora (plats 205)

Älvdalen (plats 207)

Orsa (plats 255)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".