Foto: P4 Dalarna.
DALARNA

Lång väntan på lägenhet

"Kraftig ökning av den vuxna befolkningen"
1:23 min

Det är svårt att få tag på en hyreslägenhet. Inte bara i storstäderna, utan även på mindre orter runt om i landet. Det visar den undersökning bland landets bostadsföretag som Sveriges Radio har gjort. Bland de allmännyttiga bostadsföretag som svarat i Dalarna har alla kö till sina lägenheter.

Hans Åke Palmgren, analytiker på Boverket, förklarar varför köerna är så långa.

– En förklaring är att vi har fått en ganska kraftig ökning av den vuxna befolkningen.

Han säger att i början av 2000-talet ökade köerna med ungefär 25 000 personer om året. Nu har vi fler ungdomar som vill komma ut på bostadsmarknaden och sedan 2005 syns en ökning av nettoinvandringen. Tillsammans resulterar det i att den årliga ökningstakten nu är ungefär 80 000 personer.

De kommunala bostadsföretag i Dalarna som svarat på Sveriges Radios enkät förvaltar tillsammans drygt 26 000 lägenheter. Till dem lägenheterna köar 45 000 personer. Längst väntetid uppger Leksandsbostäder, där man i snitt får vänta mellan 1,5 och 2 år på en lägenhet.

Hans Åke Palmgren hänvisar alltså till att det helt enkelt blivit fler som behöver bostad. Samtidigt har byggandet gått åt andra hållet.

– Det är en följd av att det statliga stöden togs bort, då minskade byggandet av hyresrätter efter 2006. Men vi har också varit inne i två rejäla lågkonjukturer med osäkerhet, vilket har gjort att utbudet och efterfrågan på nya bostadsrätter och småhus har minskat avsevärt under den här tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".