Landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande Ingalill Persson. Foto: Lotta Rydén
Landstinget

Landstinget vill ha statlig hjälp med budgeten

"Det behövs nationellt tillskott"
2:03 min

Efter många års besparingar inom hälso- och sjukvården vill landstinget Dalarna få hjälp av staten för att få budgeten att gå ihop. Det sa landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande Ingalill Persson idag.

- Om man tittar på hur det ser ut i landet på regioner och landsting så har mindre än en handfull en ekonomi som går ihop i hälso- och sjukvården. Det är klart att det finns en gräns för hur mycket vi kan ta ut i skatt utav medborgarna. Det behövs nationellt tillskott för att vi ska klara den utveckling som vi ser inom hälso- och sjukvården, säger Ingalill Persson.

Besparingarna i landstinget Dalarna har pågått flera år och fortsätter under nästa. Ytterligare 90 miljoner ska sparas inom hälso och sjukvården under 2014 utöver dom 100 miljoner som sparas i år, det sa den rödgröna majoriteten idag.

Landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande Ingalill Persson berättade var pengarna ska tas ifrån

- Det är inom läkemedel, inom bemanning och det är också att klara vårdgarantin och kömiljarden så vi får in lite intäkter. Den planen ligger fast och det är också inom de områdena som vi tittar på inför 2014. Att ytterligare skärpa där, säger Ingalill Persson.

För att få bukt på underskottet som totalt är på 190 miljoner inom hälso- och sjukvården ska det sparas in på personalkostnader. Men Ingalill Persson säger att inga fasta tjänster kommer sägas upp.

- Istället kommer vi att titta på antalet vikarier. Vi kommer att anställa en vikariepool med fasta tjänster. Vi jobbar för att få heltidstjänster i landstinget. Under de senaste åren har vi gjort stora förändringar i hälso- och sjukvården och vi har sparat mycket men vi har trots detta förbättrat patientsäkerheten.

Men hur blir det patientsäkrare om personalen får jobba mer?

- Det är utefter det som vi har lagt budgeten på ytterligare ett år. Och det är otroligt viktigt att vi jobbar med utvecklingsarbete, att vi jobbar på att ta in de nationella riktlinjerna. Att vi har fokus på patientsäkervård och så vidare. Det är något som hela tiden ska vara i framkant och hela tiden vara det som personalen har för ögonen, säger landstingsstyrelsens socialdemokratiska ordförande Ingalill Persson.

Lotta Rydén
lotta.ryden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".