Foto; Scanpix.
Revaprojektet

Stor rädsla för utvisningar

"Folk är rädda"
1:21 min

Under den senaste tiden har det varit heta debatter kring polisens id-kontroller i jakten på papperslösa i Malmö och i Stockholms tunnelbana. Men även i Dalarna har polisen fått i uppdrag att prioritera utvisningar av personer som inte har fått uppehållstillstånd.

– Vi ser att det är många människor som är rädda. Mycket mer än vad det har varit tidigare, säger Gunborg Morén på Röda Korset i Hedemora.

Förra veckan berättade Dalanytt om en psykiskt sjuk kvinna som hämtades direkt på Säters sjukhus och utvisades med sina fyra minderåriga barn till Ryssland.

Men den här familjen är inte de enda som blivit utvisad. Gunborg Morén har sett hur polisen har tvångsutvisat flera familjer under den senaste tiden. Och hon berättar att det många gånger går brutalt till. När en familj nyligen utvisades till Iran satte polisen handfängsel på föräldrarna.

– Flickorna var ju naturligtvis väldigt ledsna och upprörda. Men då kunde ju varken mamma eller pappa - med handfängsel - ta dem i knät och trösta dem, säger Gunborg Morén.

Gunborg Morén tycker att det är bra att utvisningar inte tar för lång tid, men då måste de också vara ordentligt prövade så att inte människor utsätts för fara. Att en svårt psykiskt sjuk kvinna utvisas med fyra barn, det är inte okej, säger hon.

– Den minsta är drygt 1,5 år och den äldsta är 14 tror jag. Ska de klara sig själva då? Ska de leva ett eget liv? Jag tycker inte att man får behandla barn som svenska myndigheter gör, säger Gunborg Morén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".