1 av 2
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m). Foto: Lotta Rydén/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Mats Åstrand/Scanpix.
BORLÄNGE

Hillevi Engström (m) besökte varseldrabbade Kvarnsveden

"Tillvaron är inte hopplös, snarare ljus"
1:17 min

Arbetsmarknadsministern Hillevi Engström (m) besökte i dag Kvarnsvedens pappersbruk i Borlänge. Detta för att kommunen har drabbats hårt av varsel på senare tid. Men det finns rekryteringsbehov i vissa branscher, framhåller arbetsmarknadsministern.

I början av februari kom beskedet att 175 jobb försvinner när skogsindustrikoncernen Stora Enso lägger ner en av fyra pappersmaskiner i Kvarnsveden i vår. Anledningen är en minskad efterfrågan på tidningspapper.

– Det är en bekymmersam situation, säger Hillevi Engström.

Hon säger att det är viktigt att de som riskerar att bli uppsagda får hjälp tidigt, av såväl företaget, som omställningsorganisationer och arbetsförmedlingen.

– Det finns mycket hjälp att få och det är viktigt att man tar till sig det och redan i ett tidigt skede är aktiv och börjar söka nya arbeten.

Vad kan du göra för dem?

– Det är viktigt att se att varje individ har individuella behov, så att man får den hjälp som man själv behöver.

Hon säger att den som har hög utbildning kan behöva mindre hjälp och stöd. Medan den som har låg utbildning kan behöva gå till exempel en arbetsmarknadsutbildning.

– Det finns ju branscher som faktiskt rekryterar också. Tillvaron är inte hopplös, utan snarare ganska ljus. Många kommer gå i pension de närmaste åren och därför finns det rekryteringsbehov.

I februari bad Jan Bohman (s), kommunalråd i Borlänge, tillsammans med Kvarnsvedens brukschef Mikko Jokio regeringen om arbetsmarknadsstöd för att kunna erbjuda de varslade vidareutbildning.

– I årets budget har regeringen satsat 23 miljarder kronor på bland annat infrastruktursatsningar, forskning och innovationer, men också utbildningsplatser. Det är viktigt att det kommer människor till dels. Såväl i Borlänge som i andra delar av landet, säger Hillevi Engström.

Lotta Rydén
lotta.ryden@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".