Foto: Jessica Gow/Scanpix.
UTVISNINGAR

Gränspolisen: "Vi kan inte låta bli att verkställa"

"Jag gör bara mitt jobb"
1:09 min

Att polisen hämtade en psykiskt sjuk kvinna på Säters sjukhus och utvisade henne tillsammans med fyra minderåriga barn - det var helt enligt regelverket, säger Willie Aflarenko, chef för gränspolisen i Dalarna och Gävleborg.

Dalanytt har tidigare berättat om en psykiskt sjuk kvinna som hämtades direkt på Säters sjukhus för att utvisas med sina fyra barn som bodde i familjehem.

Röda Korset och vänner till familjen har kritiserat polisen för att de inte väntade med utvisningen till dess att kvinnan mådde bättre. Men Willie Aflarenko, chef för gränspolisen i Dalarna och Gävleborg, tycker att polisen följde de regler som finns.

– Doktorn sa att vi kunde verkställa henne med flyg. Psykiska problem är ingen ursäkt för att vi inte ska kunna verkställa, säger Willie Aflarenko.

Men det var också fyra barn som skulle utvisas med henne. Vad tar ni för hänsyn till barnen då?

– Vi tar aldrig hänsyn till barnen. Vi kan inte låta bli att verkställa ärenden. Vi har ju fått det här överlämnat från Migrationsverket.

Polisen lämnade den sjuka kvinnan och hennes fyra barn på flygplatsen i Moskva. Där fick de försöka klara sig själva. Men Willie Aflarenko tycker att polisen har gjort tillräckligt.

– Vi kan ju inte stanna kvar och vänta på skjuts från deras sida. De får ju inte vara i Sverige och vi har lämnat över dem till myndigheterna i Ryssland. Det är vår uppgift, säger Willie Aflarenko.

Hon har ju också hotat att ta livet av sig själv och familjen.

– Ja, men det är ingenting som jag kan styra. Jag gör bara mitt jobb och det är ett beslut som kommer från Migrationsverket. Jag kan inte styra det hela, säger Willie Aflarenko.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".