1 av 2
Anna Andersson sektorschef på Socialasektorn i Borlänge kommun. Foto Lotta Rydén
2 av 2
Ett trygghetslarm. Det är simkortet inuti som har gått sönder och lett till att larmet slutat fungera. Foto: Lotta Rydén
borlänge

Trasiga SIM-kort slog ut trygghetslarm

"Människor får ersätta teknik"
1:07 min

Drygt 200 trygghetslarm, som är till för att äldre som bor hemma ska kunna kalla på hjälp vid exempelvis en olycka har slutat fungera i Borlänge kommun. Problemet dök upp under helgen och nu arbetar man hårt för att reparera alla.

- Det är ju alltid nån form utav mardrömsupplevelse, och framförallt den tid det tar innan man vet vad det är som har hänt, säger ordförande för omsorgsnämnden i Borlänge kommun, Barbro Hietala Nordlund.

Men det dröjde inte så länge innan man förstod var felet satt, och det var SIM-korten i 2-300 av de sammanlagt 1200 trygghetslarm som finns i Borlänge kommun som strejkade. För knappt ett år sedan byttes alla trygghetslarm ut i kommunen. De skulle digitaliseras och fick därför en ny teknik, som bland annat innefattar SIM-kort.

De första larmen slutade fungera under helgen men det var försti måndags förmiddag som Borlänge kommun började reagera på att ett stort antal larm lagt av, och antalet trasiga larm har fortsatt öka under tisdagen.

Anna Andersson är sektorschef chef på sociala sektorn i Borlänge kommun.

- På varje hemtjänstgrupp har vi förstärkt med en person dagtid och kvällstid som sitter och ringer de som inte har ett fungerande larm, de får alltså tillsyn via telefon. Till det har vi tillsatt extra resurser i hemtjänsten, för våra patruller att åka ut till de här personerna. Och det sker både dag och nattetid, säger Anna Andersson.

Barbro Hietala Nordlund tycker att all personal har samarbetat bra i den här krissituationen.

- Då går människor in i teknikens ställe. Jag är glad att kunna säga att det här första dygnet så verkar det ha fungerat bra.

Arbetet med att byta ut larm med trasiga simkort beräknas bli klart imorgon, onsdag.

Lotta Rydén
lotta.ryden@dalanytt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".