Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.
VARG

Vill inte att EU ska bestämma om vargen

EU ska inte diktera i vargfrågan
1:11 min

EU ska inte få diktera villkoren för hanteringen av vargfrågan här i Sverige. Det menar socialdemokraten Helén Pettersson som sitter i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och som deltar i det pågående vargsymposiet i Vålådalen.

– Jag blir frustrerad och bedrövad över att vi låter en kommissionär och en del av kommissionen diktera villkoren för vad som ska gälla i Sverige och inte. Det är dags att börja säga ifrån ordentligt, säger Helén Pettersson.

Har du något tydligt exempel på hur EU faktiskt beslutar över politiken i den här frågan?

– De har sagt nej till vår licensjakt och så kom det ett nej från EU om den utökade skyddsjakten också. Därmed har de bundit våra armar runt ryggen att fatta egna beslut i den här frågan.

Helén Petterssons kollega i miljöutskottet, miljöpartisten Helena Leander är av en helt annan uppfattning.

– I det här fallet tycker jag inte att det är ett problem. Jag tycker att vi ska ha en livskraftig vargstam, alldeles oavsett vad EU säger. Det finns absolut områden där vi borde ta strid mot EU mer än vad vi gör i dag, men vargjakt är inte den frågan, säger Helena Leander.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".