Läraren Anna Estéen och Jonas Henriksson, Hare Krishna. Foto: Agneta Iderot/Sveriges Radio.
MORA

Elever bekantar sig med nya religioner

"Vill lära eleverna kritiskt tänkande"
1:18 min

Elever på gymnasieskolan i Mora får idag träffa företrädare för en rad olika religiösa rörelser. De stora världsreligonerna finns representerade, liksom bland andra Livets Ord, Jehovas vittnen och Hare Krishnarörelsen.

Initiativtagaren till religonsdagen, läraren Anna Estéen, är inte orolig att eleverna ska lockas in i en sekt.

– Jag skulle inte kalla varken Jehovas, Livets Ord eller Hare Krishna för sekter, utan nyreligiösa rörelser. Det viktigaste är att vi lär våra elever ett kritiskt tänkande och ett kritiskt förhållningssätt så att de kan förhålla sig till vad som är sant och vad som inte är sant. Jag tror att eleverna är ordentligt rustade för att bemöta dessa människor.

En elev som varit med och lyssnat på olika religiösa rörelser är Emma Holmberg.

– Jag har träffat en buddhist och varit hos Jehovas vittnen. Det är jätteintressant att få ställa frågor och höra hur de tänker. Det blir inte så fyrkantigt längre.

Känner du dig lockad att gå med?

– Nej, inte lockad. Men jag förstår mer, det gör jag verkligen.

För Jonas Henriksson från Hare Krishnarörelsen är inte det viktigaste att värva nya medlemmar.

– Jag vill informera och komma ifrån vissa missföreställningar. Men naturligtvis, om någon är intresserad så är de välkomna.

Agneta Iderot
agneta.iderot@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".