Ove Fredriksson visar upp årets resultat av Lantbruksbarometern. Foto: Kerstin Edquist/Sveriges Radio.
LANTBRUKSBAROMETERN 2013

Låga matpriser - en dålig affär för länets bönder

"Måste vara stor för att överleva"
1:11 min

Två av tre bönder tycker att lönsamheten är dålig. Och få tror att det kommer bli bättre. Det visar den årliga Lantbruksbarometern som bygger på enkätfrågor med 1000 bönder runtom i Sverige.

– Vi har aldrig haft så billig mat i butikerna. Man räknar med att vi lägger ungefär 12 procent av den disponibla inkomsten på mat. Det har aldrig historiskt sett varit så billigt. Och ändå blandar vi hästkött i nöten, säger lantbrukaren Ove Fredriksson.

Priset på kött, mjölk och spannmål har nästan varit konstant under många år, trots att böndernas kostnader bara blir större och större. Och det gör det svårt för bönderna att få verksamheten att gå ihop.

På Ove Fredriksson och hans sons gård utanför Falun har de nyligen skaffat fler kor.

– I somras byggde vi ut med ett nytt stall, säger Ove Fredriksson.

Så ni bygger ut ändå?

– Ja, det är en överlevnadsstrategi. Man måste vara stor om man ska överleva som jordbrukare idag.

Men trots dystra prognoser och dålig lönsamhet så visar Lantbruksbarometern ändå något positivt. 95 procent av bönderna säger att de trivs på jobbet.

– Det är lite förvånande. Trots att man har det tufft så trivs man ändå med sitt jobb, säger lantbruksekonomen Rickard Hedlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".