Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.
GROMNING

Stort fall av sexuell posering

Grovt utnyttjande av barn för sexuell posering
1:05 min

En 51-årig man från Siljansbygden åtalas misstänkt för att ha fått flera flickor att posera nakna eller halvnakna framför en webbkamera. Han ska ha ljugit om sin ålder och rätta identitet, samt hotat med att visa bilderna för flickornas anhöriga.

Den stämningsansökan som Mora tingsrätt fått in i dag handlar om 13 olika åtalspunkter. Flera fall gäller grovt utnttjande av barn för sexuell posering eller försök till sådan.

Flickorna har varit i åldrarna 13-17 år vid tiden för brotten och mannen ska ha förmått eller försökt förmå dem att posera för honom i webbkamera. De har varit nakna eller i underkläder. Och i de fall där åklagren bedömer brotten som grova har mannen vilselett flickorna om sin identitet och ålder och hotat att låta anhöriga få se det kränkande bildmaterialet.

Ett par av åtalspunkterna gäller också sexuellt ofredande och grovt förtal. I de fallen har mannen, enligt åklagaren, vid flera tillfällen skickat meddelanden att han skulle sprida kränkande texter och bilder, och även gjort det. Han ska dels ha lagt ut en film på Youtube, dels skickat mejl till ett stort antal mottagare i målsägandenas namn.

51-åringen, som sitter häktad sedan en dryg månad tillbaka, nekar till brott.

Mats Åkergården
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".