smuggling

Fem åtalade för tillverkning av dopningsmedel i Borlänge

"Omsatte 50 miljoner kronor"
1:21 min

Personerna bakom ett av de största dopningsnätverken någonsin i Sverige har idag åtalats. Fem personer är från Borlänge där en stor del av tillverkningen av dopningsmedel ska ha ägt rum.

Nätverket, totalt 23 personer, har sålt preparat för minst 50 miljoner kronor. De är misstänkta för att ha ingått i en organisation som ligger bakom storskalig smuggling och försäljning av dopningsmedel och narkotikaklassade läkemedel.

– Man har haft en uppskattad omsättning på 45-50 miljoner kronor i den här grupperingen. Vi kan också se att den här organisationen har smugglat och tillverkat dopningsmedel. Man har även smugglat in pulver och vätskor så har man tillverkat här. Två av tillverkningsplatserna har varit i Borlängetrakten, säger Mikael Lindgren, operativ chef på Tullverkets Brottsbekämpning i Stockholm.

Brottsupplägget har bedrivit som ett företag med en kärna på 16 personer varav 3 stycken sitter i ledningen.
– Och där är fem personer med som är knytna till Borlänge, säger Mikael Lindgren.

De 23 männen känner varandra väl och är i vissa fall kända av polisen sen tidigare. De står åtalade för en mängd olika punkter, till exempel grovt narkotikabrott, grovt smugglingsbrott, grovt penninghäleri och grovt dopingsbrott.

Den 27 juni 2011 började härvan nystas upp, då tog Tullverket ett beslag på 52 000 narkotikaklassade tabletter och 20 000 tabletter med dopningsmedel på Arlanda.

Den 8 maj 2012 kunde de första i organisationen gripas. Tre personer har suttit häktade sen dess.

- Det finns ett policydokument i organisationen. Man har haft anställda som haft fasta månadslöner, beroende på vilken roll man har haft i den här organisationen, det finns ingenting som är legalt i den här verksamheten överhuvudtaget, säger Mikael Lindgren på Tullverkets Brottsbekämpning.

Dalanytt
dalanytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".