UTVISNINGAR AV BARN

Trots svåra omständigheter: "Helt lagligt att utvisa barnen"

"För att kunna få ett tillstånd att stanna här krävs det många gånger mer"
1:31 min

Det är flera som har reagerat på att barn i Dalarna har utvisats med föräldrar som inte kan ta hand om dem, eller till länder där de inte får tillgång till vård och skola. Men det är helt enligt lagen säger Anette Bäcklund som är verksamhetschef på Migrationsverket.

– Vi ser att det är många familjer som har det väldigt svårt och är tvungna att åka tillbaka till mycket svåra omständigheter. Men för att kunna få ett tillstånd att stanna här, krävs det många gånger mycket mer säger Anette Bäcklund, verksamhetschef på Migrationsverket.

För ett par veckor sen hämtades en psykiskt sjuk kvinna direkt på Säters sjukhus och utvisades ensam med sina fyra minderåriga barn. En utvisning som har lett till starka reaktioner bland vänner till familjen. Bland annat anordnas en manifestation i förra veckan i Avesta till stöd för familjen.

Dalanytt har även tidigare rapporterat om andra familjer där barnen är tvångsomhändertagna för att föräldrarna inte anses kunna ta hand om dem, men där de ändå ska utvisas med sina föräldrar.

I FN:s barnkonvention står det bland annat att vård, skola och trygghet är grundläggande rättigheter som alla barn ska ha. Men trots det är sådana behov inte tillräckliga för att barn ska få stanna i Sverige, säger Anette Bäcklund.
– Vill man att fler barn ska få uppehålltillstånd, till exempel på grund av sjukdom, då måste vi ha en ny lagstiftning.

Så vad säger då lagstiftarna? Dalapolitikerna Ann-Britt Åsebol (m) sitter i socialutskottet i riksdagen.
-- Det är barnkonventionen som gäller i Sverige och i princip så är det ju de riktlinjer som följer.

Kerstin Edquist
kerstin.edquist@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".