Foto: Scanpix
ARBETSMILJÖVERKET

Kräver trafiksäkerhetspolicy av ambulansvården

Mats Åkergården rapporterar
1:07 min

Den egna säkerheten för ambulanspersonal måste prioirteras lika högt som omhändertagandet av patienter. Det säger Arbetsmiljöverket som gjort en inspektion efter den svåra trafikolyckan annandag jul då en ambulans med en svårt sjuk patient kolliderade med en personbil på riksväg 66 i Sälen.

Vid den här olyckan omkom den kvinnliga föraren av personbilen som blev kvar på vägen medan ambulansen slungades utför en brant slänt.

Ambulansföraren fick en underbensfraktur och en allvarlig faktur i knät. Vårdaren som kastades in i väggen mellan förarhytten och vårdutrymmet, fick också flera frakturer, bland annat på kotor i hals- och bröstryggen.

Vårdaren som lossat sitt bälte för att se till patienten hade inte hunnit ta på sig det igen när olyckan inträffade.

Inspektionen har visat att bältesvarnare inte finns i alla ambulanser och att bältessträckare saknas på en del sittplatser. Vid olyckan var det även viss lös utrustning som kastades omkring i förarhytten.

Verket kräver att ambulansvården tar fram en trafiksäkerhetspolicy som tar upp frågan om bältesanvändning och hur man som chaufför ska agera när vårdaren inte är bältad.

Av policyn ska det också framgå vad som gäller om bältesvarnare och bältessträckare och hur utrustning i ambulanserna ska förankras.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".