1 av 2
Foto: Mathilda Gustavsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Foto: Elisabet Avander/Sveriges Radio.
SOCIALSTYRELSEN

Strokedrabbade Jessica får ingen upprättelse

"Det gjorde mig skitförbannad"
1:22 min

Socialstyrelsen har lagt ner Jessica Thåströms fall. Hon nekades röntgen när hon sökte hjälp för sin explosiva huvudvärk, som senare visade sig vara en stroke. Men hennes enskilda klagomål kom in för sent, därför lägger Socialstyrelsen ner hennes ärende.

Ungdomsmottagningen i Vansbro skrev ut p-piller till Jessica Thåström, trots att hon sagt att hon inte visste om hon hade risksjukdomar i familjen. När hon sedan sökte hjälp nekades hon röntgen, eftersom läkarna ansåg att hon var för ung för att få en stroke.

Hon lämnade in ett enskilt klagomål till Socialstyrelsen, som nu alltså lagt ner ärendet.

– De sa att det har gått för lång tid sedan det inträffade. Det gjorde mig skitförbannad. Jag var 16 år och blev helt plötsligt förlamad, säger Jessica Thåström.

Efter det inträffade blev hon diagnostiserad med posttraumatisk stress.

– Ändå tycker de att jag skulle haft energi och psyke nog att anmäla det här tidigare. Jag fattar inte det. Hur skulle jag kunnat klara av det när jag försökte sy ihop mig själv?

Sensommaren 2007 fick Jessica Thåström som en explosion i huvudet. Hon sökte hjälp flera gånger hos vårdcentralen i Vansbro och på Mora lasarett. Men hon fick inte den hjälp hon behövde. Och en morgon vaknar hon upp och är förlamad. Än idag är hon långt ifrån återställd.

– Jag kan halta med hjälpmedel. Jag har nedsatt känsel, jag har synfelsbortfall.

Det dröjde fem år innan hon orkade anmäla sina klagomål till Socialstyrelsen. Men de utreder inte fall som ligger längre tillbaka i tiden än två år. Så hon fick inte den upprättelse hon hade hoppats på.

– Att de inte ens har stake nog att säga "okej, vi gjorde fel, förlåt". Ens att de erkänner att de har gjort fel skulle vara ett avslut för mig, säger Jessica Thåström.

Mathilda Gustavsson
mathilda.gustavsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".