Områden som kan och inte kan bli riksintressen. Foto: Länsstyrelsen
LÄNSSTYRELSEN DALARNA

Kritik mot vindkraftsplan från Energimyndigheten

"Vi uppfyller våra krav utan problem"
1:15 min

Länsstyrelsen Dalarna är kritisk till att så många områden i länet pekats ut av Energimyndigheten som lämpliga för vindkraft. Det framgår av en remiss som länsstyrelsen nu lämnat in till myndigheten.

För lite hänsyn har tagits till naturvård, djurliv och kulturmiljö, framhåller länsstyrelsen i sitt yttrande och anser att Energimyndigheten bör komma med nytt förslag.

Jasmine Skarp, samhällsplanerare på länsstyrelsen, förklarar varför flera områden är olämpliga:

– Vi behöver värna särskillda intressen, det blir en sådan påverkan på naturen, säger hon.

Energimyndighetens förslag innebär att stora delar av Dalarnas yta kan få nya vindsnurror. Sammantaget bedömer länsstyrelsen att 25 procent av de föreslagna områdena lämpar sig för vindkraft, ytterligare 34 procent bör utredas vidare och 41 procent helt avföras från vindkraftsplanen.

Länsstyrelsens bedömning bygger bland annat på synpunkter från 12 av länets 15 kommuner.

Jasmine Skarp säger att trots att länsstyrelsen sagt nej till flera platser så finns det ändå tillräckligt med utrymme för vindkraften.

– De här regionala och nationella målen om hur mycket el man ska producera från förnyelsebara områden, vi uppfyller våra krav utan problem här i Dalarna.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".