1 av 2
Musiksal i Ludvika. Foto: Ines Micanovic, Sveriges Radio Dalarna
2 av 2
Västerbergslagens kulturskolas chef Magnus Karlsson. Foto: Ines Micanovic, Sveriges Radio Dalarna
OLIKA TOLKNINGAR AV DEN NYA SKOLLAGEN

Gitarrlektion på skoltid - inte för alla elever

"Man får lägga det utanför skoltid eller vid lunchtid istället"
1:30 min

Att låta elever delta i kulturskolans verksamhet under skoltid är inte längre en självklarhet. Sedan den nya skollagen infördes har nämligen många skolor blivit restriktiva med att ge elever ledigt för att gå på exempelvis en gitarrlektion, det visar en kartläggning av Sveriges Radios Kulturnytt.

Sedan regeringens nya skollag infördes 2011 låter vissa grundskolor inte längre sina elever att delta i kulturskolans verksamhet under ordinarie skoltid. De tycker inte det är förenligt med den nya skollagen. 
Andra grundskolor och rektorer tolkar den annorlunda, och låter eleverna få ledigt. Det visar en undersökning Sveriges Radios Kulturnytt.

Magnus Karlsson är chef för Västerbergslagen kulturskola, som är gemensam för Ludvika och Smedjebackens kommun.  Han märker också att olika skolor tolkar lagen olika och att det idag är färre elever får gå på deras verksamhet under skoltid.

– Jag har märkt att det blivit lite svårare att hitta tider för lektioner, framför allt för instrumentallektioner ute på grundskolan. 

Ludvika- och Smedjebackens kommun har totalt 960 elever från ett 20-tal skolor som deltar i Västerbergslagens kulturskolas verksamhet. Antingen genom individuella lektioner eller i grupp.  Men ingen elev ska ha blivit utan musiklektioner, trots att skolorna har blivit strängare med ledigheten.

– Det har fungerat bra, vi har fått ta lektionerna efter skoltid eller på raster och lunchraster istället, säger Magnus Karlsson.

Att lägga musiklektioner efter skoltid är dock inte helt oproblematiskt. Det blir sena dagar både för lärare och elever.
– Arbetstiden förskjuts ju. Det blir mer sena kvällar och så ska man också få plats med alla elever som vill ha undervisning.

Det är fler skolor i landet som blivit restriktiva. Av 178 tillfrågade skolor i landet runt om i landet uppger 58 att de ändrat sin tolkning av skollagen, det vill säga att kulturskolans lektioner inte längre är integrerade med elevernas skoldag.

Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".