1 av 2
Nästa år kommer Faluns dricksvatten börja hämtas från Badelundaåsen i Borlänge. Foto: Scanpix.
2 av 2
Författaren Ann-Louise Ebberstein. Foto: Kerstin Edquist.
FALUN-BORLÄNGE

Bok ska öka miljötänket kring vatten

"Idag tar man vattnet för givet"
1:10 min

Nästa år kommer Faluns dricksvatten börja hämtas från Badelundaåsen i Borlänge. För att uppmärksamma förändringen ska vattenbolaget ge ut en bok om vattnet och dess historia. Jag vill skapa förståelse för vattnets väg från källan, säger författaren till boken, Ann-Louise Ebberstein.

– På 1600-talet hade man i bästa fall en brunn på gården där man hämtade vatten i en hink och vevade upp. Men många gånger hämtade man vatten i Faluån, och det vattnet var ju inte speciellt rent, säger författaren Ann-Louise Ebberstein.

Boken som Ann-Louise Ebberstein just har börjat skriva på kommer att rikta sig till alla Falubor. Hon hoppas att invånarna kan bli mer medvetna om var vattnet kommer ifrån.

– Idag tar man det för givet. Man går och skruvar på vattenkranen och det är rent vatten och varmt vatten. Sen tänker man inte så mycket mer. Jag vill skapa mer förståelse för vattnets väg från källan. Att det går igenom ett vattenverk där det trots allt renas i olika filter.

– Och sedan när vattnet går ut, avloppsvattnet, går det också till rening innan det går ut i Runn och så där. Jag vill att man ska ha ett miljötänk, att man förstår att man är en del i den kedjan, säger Ann-Louise Ebberstein.

Och det finns mycket att förbättra. Många häller matfett i vasken som sedan proppar igen ledningarna eller så spolar de ner snus, mediciner eller bindor i toaletten. Och det skapar problem när man ska rena det.

– Det är ju samma vatten som går runt runt runt. Det kommer ju aldrig att finnas något mer vatten, utan det är ju samma vatten som går runt. Så vi måste vara rädda om det, säger Ann-Louise Ebberstein.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".