Foto: Scanpix.
STOCKHOLMS TINGSRÄTT

Englas mamma förlorade tvistemålet mot staten

2:02 min

Carina Höglund och hennes familj, som ställt polisen och staten till ansvar för mordet på 10-åriga Engla år 2008, förlorade i dag målet i Stockholms tingsrätt. De hade krävt totalt 1,8 miljoner kronor i ersättning för polisens försumlighet.

– En väldigt dåligt skriven dom och man går helt på vad staten tycker. Man går inget på vad rikspolisstyrelsen tycker eller på vad Leif GW Persson har vittnat om. Det verkar väldigt konstigt, säger Carina Höglund.

Det var i samband med att Anders Eklund greps för mordet på Engla, som han erkände han också att han mördade Pernilla Hellgren i Falun år 2000.

Det har visat sig att tips som polisen tidigare fått om att Eklund kunde vara skyldig till Pernillamordet aldrig kollades upp ordentligt.

Om det hade skett hade Eklund kanske suttit i fängelse vid tidpunkten för Englamordet, menar Carina Höglund som alltså stämt staten.

Men nu i eftermiddag har Sockholms tingsrätt i en drygt 40 sidor lång dom sagt nej till ersättning.

Staten har förnekat att det finns ett orsakssamband mellan bristerna i polisutredningen av mordet på Pernilla Hellgren och Englas död och i det läget ankommer det på Carolina Höglund och hennes anhöriga att styrka sitt påstående i den delen, menar tingsrätten.

Och rätten anser att de inte kunnat det med tillräcklig tydlighet.

Rikspolisstyrelsen redogör i dag i ett pressmeddelande för vad som hänt efter mordet på Engla.

De hänvisar till den utredning som gjordes av polisprofessorn Leif G W Persson och vice överåklagare Mikael Björk med anledning av den kritik som framfördes mot polisen för att de inte stoppat mördaren redan efter mordet på Pernilla Hellgren.

I den rapport som Persson och Björk presenterade i februari 2010 lyfte de fram "en rad allvarliga misstag som begicks". Dessutom gav de förslag på förbättringsåtgärder.

"Tre år efter granskningen har polisen genomfört eller påbörjat samtliga förslag", skriver Rikspolisstyrelsen.

Bland annat ska en nationell bedömandegrupp sättas in om polisen efter 30 dagar inte hittat någon misstänkt. Riksmordskommissionen har utökats så att den kan hjälpa till i två utredningar parallellt och polismyndigheterna har numera handlingsplaner för grova våldsbrott.

– Det är tragiska händelser som ligger bakom, men granskningen har gjort att polisen är betydligt bättre på att utreda dödligt våld nu än då, skriver Ingemar Isaksson, kriminalkommissarie på Rikspolisstyrelsen i pressmeddelandet.

I och med att Carina Höglund förlorar stämningen mot staten blir hon och övriga medparter skyldiga att betala statens rättegångskostnader på 40 000 kronor plus ränta, och sina egna kostnader. Allt sammanlagt 270 000 kronor.

Domen kan överklagas till hovrätten senast den 11 april.

TT/Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fakta: Fallet Engla

Tioåriga Engla Höglund försvann från Stjärnsund utanför Hedemora den 5 april 2008 när hon var på väg hem på cykel.

Två dagar senare greps Anders Eklund sedan hans bil identifierats på ett foto från tiden för Englas försvinnande.

Eklund, tidigare dömd för flera sexbrott, erkände mordet på Engla och på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000.

Engla begravdes den 10 maj och begravningen sändes i SVT efter önskemål från familjen, ett beslut som kritiserades av många.

Den 6 oktober samma år dömdes Eklund till livstids fängelse.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista