Socialstyrlsen. Foto Fredrik Sandberg, Scanpix
SOCIALSTYRELSEN:

Inget skäl att ta upp strokedrabbads fall

Hör mer här
1:14 min

Socialstyrelsen får in mellan 25 och 50 enskilda klagomål per dag, men flera av dem utreds inte för att de anmäls för sent. Detta hände strokedrabbade Jessica Thåström. Det måste finnas särskilda skäl för att ta upp det, menar Socialstyrelsen.

Jessica Thåström, som vi berättat om tidigare, anmälde vårdcentralen i Vansbro och Mora lasarett för att de missade att hon drabbats av en stroke.

Men hon gjorde det för sent, så det hela lades ner

Anmälan måste komma in senast två år efter händelsen, men om det finns särskilda skäl kan en utredning ändå göras.

– Det kan vara att det finns misstanke om att det begåtts brott eller att det som hänt fått väldigt allvarliga konsekvenser för den enskilda. Det säger Anders Bergmark, utredare för enskilda klagomål på Socialstyrelsen.

Men att Jessica Thåström fortfarande är delvis förlamad efter sin stroke är inte tillräckligt allvarliga konsekvenser för den enskilde för att Socialstyrelsen ska ta upp hennes fall. Hon skulle helt enkelt ha anmält det här tidigare.

Det dröjde fem år innan hon orkade anmäla det som hände. Men det är skillnad på att ha svårt att anmäla och att faktiskt inte kunna anmäla, säger Anders Bergmark.

– Vissa kan inte göra anmälan tidigare för att man inte visste att man hade den här vårdskadan, sedan att man har svårt att göra en anmälan i rätt tid, det är inte riktigt samma scenario.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".