1 av 2
Den kritiserade kurvan på Lugnet i Falun. Foto: Lars Svan/Sveriges Radio.
2 av 2
Tomas Jons, tävlingsledare för Skidspelen. Foto: Lars Svan.
FALN

Skidspår ändras - bojkotten avblåst

"Vi ändrar sättet vi använder banorna på"
1:04 min

Inför hotet om en bojkott från åkarna har arrangörerna av Svenska Skidspelen nu ändrat de hårt kritiserade skidspåren. Många av åkarna ansåg att spåren helt enkelt var för farliga att åka i och att skaderisken var för stor.

De 100 åkare som är med under världscupfinalen i Falun, träffades i morse och kom överens om att köra de tre avslutande världscuptävlingarna i Falun, fredagens prolog, masstarten med 10 respektive 15 kilometer i klassisk stil på lördagen, samt jaktstarterna över 10 respektive 15 kilometer i fristil på söndagen.

Det var efter att Internationella skidförbundet (Fis) gett efter för åkarnas krav om förändringar av banan som åkarna gav klartecken.

Den stora förändringen av banan är att den så kallade Mördarbacken, något av Lugnet-banornas signum, till stor del försvinner. Åkarnas främsta kritik handlar om att den nya bansträckningen med en lång utförslöpa nedför Mördarbacken ger alltför hög fart, framför allt in i den sista kurvan ner mot stadion. Därför kapas banan i backen.

TT/Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".