Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix
SÄTER

Kommunalråd lever på tio liter vatten

"Du kan inte dricka lika mycket"
1:13 min

Skulle du klara dig på 10 liter vatten? Det är den vattenmängd som invånare i Afrika och Asien har att leva på under en dag. Idag gör Säters kommunalråd, Abbe Ronsten, samma sak, för att uppmärksamma Världsvattendagen.

För att spola en gång i en relativt energisnål toalett krävs fyra liter vatten, något som tål att tänkas på när det idag är Världsvattendagen. I många delar av världen är 10 liter vatten vad man får leva på per dag, och för att få en känsla för hur det är gör Säters politiker idag, fredag, samma sak. Abbe Ronsten, socialdemokratiskt kommunalråd, är en av dem.

- För mig handlar det här om att skapa en förståelse för andra människors situation, säger han.

Halv nio imorse fick Abbe en vattendunk med tio liter vatten - och den ska räcka fram till skymningen. Att det blir ett svårt projekt är han medveten om, och prioriteringarna är klara:

- Du kan inte dricka lika mycket, du måste tänka på vad du faktiskt dricker under dagen. Det tror jag är den första lösningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".