Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄRLDS-TUBERKULOS-DAGEN

Ökning av tuberkulos - även i Dalarna

Uppdaterat fredag 22 mars 2013 kl 15.32
Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 14.29
"Svår framtid, men det finns hopp"
(1:00 min)
Foto: Scanpix.

På söndag är det Världs-tuberkulos-dagen. Tuberkulos är fortfarande ett gissel på många håll i världen, och smittan har blivit resistent mot de flesta mediciner. Sedan 90-talet ökar sjukdomen i omfattning, även här hos oss.

– Det har ökat i Sverige på grund av att det ökat i hela världen. Och även den här multiresistenta formen ser vi i Sverige och Dalarna. Det berättar läkaren Fredrik Rücker som bland annat arbetar bland turberkulossjuka för Läkare utan gränser.

– Och det är hemskt. När man hittar de här fallen så kan man isolera dem och behandla dem och då är de inte längre smittsamma. Men det är jättesvåra behandlingar och det är inte alla som blir bra.

Hur många sådana fall har du stött på?

– En handfull i Sverige, och i Dalarna ett par fall. Det finns några människor som är sjuka just nu.

Hur ser du på framtiden?

– Den är svår som det ser ut nu, men det finns också hopp, det finns bättre metoder som måste komma ut till de hårdast drabbade länderna. Det finns också ny medicin men det behövs mer forskning, säger Fredrik Rücker.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Fakta: Tuberkulos

Tuberkulos - även kallat TBC eller lungsot - är en infektionssjukdom som vanligtvis orsakas av tuberkelbakterien Mycobacterium tuberculosis eller hos aidssjuka av Mycobacterium africanum.

Tuberkulos är en av de mest spridda infektionssjukdomarna i världen och man räknar med att en tredjedel av jordens befolkning är bärare av tuberkulosbakterien. Varje år insjuknar minst nio miljoner människor i aktiv tuberkulos och cirka två miljoner dör. Flest sjukdomsfall och dödsfall inträffar i Afrika och Asien.

Tuberkulos drabbar framförallt lungorna, men kan även angripa andra organ som centrala nervsystemet, fortplantningsorganen, mag-tarmkanalen, blodomloppet, skelettet, leder eller huden.

Tuberkelbakterien upptäcktes och renodlades 1882 av Robert Koch, som genom djurexperiment även påvisade att den är orsaken till tuberkulos.

Källa: Wikipedia/Smittskyddsinstitutet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".