Foto: Erik G Svensson/Scanpix.
SJUKVÅRDEN

Situationen ohållbar på barnkliniken

"Inte hållbart överhuvudtaget"
1:01 min

Personalen på Falu lasaretts barn- och ungdomsklinik är helt utslitna. Avdelningen har haft 16 uppsägningar på två år. De lider av stor personalbrist, sjukskrivningar och massor övertid.
– Det är en väldigt bekymmersam situation, säger Anna Olivecrona, verksamhetschef på barn- och ungdomskliniken

– Besparingarna från 2011 har slagit väldigt hårt mot barn- och akutsjukvården i Dalarna. Det behövs åtgärder för att återställa situationen, säger Anna Olivecrona.

Vad behöver göras?

– Det behövs en annan bemanning. Det är för få sjuksköterskor inne på avdelning 34 och avdelning 33. I och med besparingarna har man minskat ner till en nivå som inte är hållbar överhuvudtaget.

När kan det bli bättre, tror du?

– Om vi kan komma överens om hur situationen ska se ut så går det nog att vända det här relativt snabbt. Men det är väldigt bråttom. De kan inte jobba såhär mycket övertid, de kan inte springa fortare. Man måste se över vad det är för sjukvård vi ska bedriva överhuvudtaget, säger Anna Olivecrona.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".