Riazat blir utan nämnd. Foto: Eva Rehnström, Sveriges Radio Dalarna
Falun

Riazat utan nämnd, skolan till kommunstyret

"Skolan bör ha egen nämnd"
1:30 min

Skolnämnden i Falun läggs ner och skolfrågorna tas över av kommunstyrelsen. Det föreslår Faluns kommunledning i spåren av bråket mellan de forna samarbetspartierna vänsterpartiet, socialdemokraterna och miljöpartiet. Vänsterpartisten och ordföranden i skolnämnden, Daniel Riazat, blir därmed utan nämnd.

Skolnämnden har visat stort ekonomiskt underskott och efter brytningen mellan socialdemokraterna och miljöpartiet å ena sidan och vänsterpartiet å andra sidan har skolnämndens ordförande vänsterpartisten Daniel Riazat hamnat i ett politiskt vakum där han inte längre företräder majoriteten.

Socialdemokratiska kommunalrådet Johnny Gahnshag säger i ett pressmeddelande att nämnden inte haft förmåga att hantera den ekonomiska situationen. Därför läggs den ned och skolfrågorna överförs till kommunstyrelsens politiker.

Själva skolförvaltningens organisation påverkas dock inte av att den politiska ledningen förändras.

Daniel Riazat (V) är besviken på sina forna samarbetskollegor. Han säger att det inte rör sig om de ekonomsika frågorna utan att kommunledningen vill bli av med en orädd kritiker.

-- Det här trodde jag inte kunde hända i Sverige 2013, säger han.

Han lovar dock att inte sluta kritisera kommunledningen, bl a när det gäller skid-VM, södra centrum och andra frågor där vänsterpartiet är oense med de styrande partierna.

Kommunfullmäktige tar ställning till skolnämndsfrågan om 14 dagar.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".