Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.
TURBULENT INOM SVERIGEDEMOKRATERNA

SD:s distriktsstyrelse granskas efter kritik

"Vi välkomnar att man tittar igenom allting"
1:33 min

En extern revisionsbyrå ska detaljerat gå igenom Sverigedemokraternas Dalarna-Västmanlands hantering av ekonomin. Granskningen har inletts efter bland annat påståenden om att den före detta ordföranden Marie Edenhager, mörkat vad styrelsen gjort med pengarna.

Sverigedemokraternas före detta distriktsstyrelse i Dalarna-Västmanland, där Marie Edenhager var ordförande, ska nu granskas av en extern revisionsbyrå bland annat för hur de skött ekonomin under 2011 och 2012.

Många medlemmar har uttryckt missnöje mot den gamla styrelsen, vilket bland annat framgick under söndagens distriksstämman då styrelsen inte beviljades ansvarsfrihet och byttes ut.

Även inom styrelsen har det varit motsättningar. Ledamöter har krävt att få ta del av styrelseprotokoll och ekonomisk redovisning men ska inte ha fått ta del av handlingarna av arbetsutskottet, som bestod av Marie Edenhager, Andreas Hållberg och John Bergström.

Turbulensen har nu lett till att Sverigedemokraterna centralt begärt en extern granskning av Dalarna-Västmanlands distrikt.

Marie Edenhager säger att hon inte har något att dölja.
– Nej självklart inte. Vi välkomnar att man tittar igenom allting och får stopp på all ryktesspridning som pågår.

Även Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder får anstränga sig rejält för att få ut de handlingar om distriktets hantering av ekonomin som han begärt. Upprepade gånger har han skickat mail om handlingarna och påpekat att det är ytterst allvarligt att han inte kan få ut dem.


– Det är helt felaktiga påståenden att de inte fått ta del av dem. Det är ytterligare ett rykte som drivs, säger Marie Edenhager.

Jag har tagit del av en mailkoversation där Björn Söder flera gånger om begär handlingarna.
– Jag vet inte vad det är för mailkorrenspondens. Det får stå för dig. Vi har skickat in bokföringen och protokollen på begäran.

När den revisionsbyråns granskning kommer är okänt men Marie Edenhager är inte orolig över vad den kommer att visa.
-– Inte det minsta.


Ines Micanovic

ines.micanovic@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".