En stor mängd brandgaser ansamlades på vinden vilket gjorde att vindsvåningen blev övertänd och branden slog igenom taket. Foto: Mora Brandkår
MORA

Giftig rök från brinnande bilverkstad i Kråkberg

"Det är bara en stor brädhög, det finns ingenting kvar alls"
1:34 min

En kraftig brand utbröt i en bilverkstad i Kråkberg strax norr om Mora på onsdagskvällen. Giftig rök vällde ut från byggnaden och boende i närheten uppmanades att hålla sig inomhus och hålla dörrar, fönster och ventilation stängda.

Branden upptäcktes strax efter klockan 19 på onsdagskvällen. Sannolikt är var det ett bilbatteri som laddades som orsakade branden.

Brandkåren konstaterade att en bil brann inne och initialt gjorde man stora avspärrningar då det fanns gasflaskor i byggnaden.

Riksväg 70 mellan Kråkberg och Tuvan stängdes av och trafiken leddes om via Östnor under släckningsarbetet.

Vid 23-tiden på kvällen hade räddningstjänsten fått branden under kontroll och arbetade med eftersläckning.

– Hela byggnaden har brunnit ner och vi försöker peta isär väggar och tak med en grävmaskin nu för att komma åt att släcka överallt, säger inre befäl vid räddningstjänsten i Mora.

Personal från tre räddningstjänster – Mora, Orsa och Älvdalen – deltog i släckningsarbetet.

Stora mängder giftiga brandgaser producerades vilket gjorde att räddningsledaren tog beslut att utfärda viktigt meddelande till allmänheten som uppmanades stänga dörrar, fönster och ventilation.

I samband med släckningsarbetet fick tre personer föras till sjukhus med lindriga rökskador, varav en brandman.

Ett villaområde ligger nära bilverkstaden.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".