Fredrik Rönning. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, P4 Dalarna
S-kongressen

Nej till vinster i välfärden

"Vi måste hitta olika sätt att reglera det här"
1:09 min

Vinstuttagen i välfärden måste begränsas. Det är socialdemokraterna i Dalarnas krav när dom åker ner till partiets kongress nästa vecka.

En av ombuden som daladistriktet skickar är Fredrik Rönning som är ordförande för Socialdemokraterna i Smedjebacken.

– Jag tror inte att någon på den här kongressen är för att skattemedel ska gå in i verksamheter som sen plockar ut dom i stora vinstuttag, det kan jag inte tänka mig, säger Fredrik Rönning.

Däremot vill Fredrik Rönning inte säga att företag som driver till exempel skolor eller äldreboenden helt ska förbjudas att plocka ut vinst.

– Nej, det här betyder att vi måste hitta olika sätt att reglera det här på. Till exempel är det inte rimligt att man sänker bemanningen hur mycket som helst. Det är inte rimligt att man använder sig av räntesnurror som varit aktuella. Det handlar också om att vi måste vara med och påverka så att det inte blir en överetablering av verksamhet.

Förutom att diskutera sakfrågor ska en ny partiordförande väljas. Vid den förra partikongressen valdes Håkan Juholt till ordförande, nu är det dags för Stefan Lövén att formellt väljas till posten. Men trots att det varit en turbulent tid för partiet ser Fredrik Rönning just på framtiden.

– Jag tror ju att våra värderingar dom kommer leva kvar länge, dom är starkt rotade. Sen är det viktigt att vi får ut dom på ett bra sätt, och jag tycker att Stefan Lövén har lyckats med det.

Matilda Eriksson Rehnberg
matilda.eriksson-rehnberg@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".