Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MIGRATION

Dödläge för okända medborgare i Dalarna

Publicerat fredag 29 mars 2013 kl 09.43
"Hoppas någon hjälper mig"
(1:35 min)
Foto: Yvonne Åsell/Scanpix.

Personer med okänt medborgarskap är en av de största grupperna bland de asylsökande. Just nu finns närmare 1 200 personer som Migrationsverket inte vet var de hör hemma, och 61 av dem bor i Dalarna.

Okända medborgare får mycket sällan uppehållstillstånd och många kan inte heller avvisas eftersom ingen vill ta emot dem.

En av de okända medborgarna som väntar på avvisning är Hassan Herssi.

– Jag hoppas att någon hjälper mig. Om jag skickas till Somalia blir jag dödad, säger han.

För två år sedan slängdes Hassan ut ur Saudiarabien, där han levt hela livet men saknar medborgarskap. Han sökte asyl i Sverige men fick avslag och ska avvisas till antingen Somalia eller Etiopien - där han aldrig bott och där han fruktar för sitt liv.

Nu sitter han på sitt asylboende i väntan på avvisning. Ingen vet hur länge det dröjer eller om något av länderna ens tar emot honom.

– Om ni vill göra som Saudiarabien - ta mig då på en gång, säger Hassan.

Bara 1 av 25 okända medborgare får uppehållstillstånd, jämfört med var tredje i alla asylärenden. Ett skäl till att okända medborgare så sällan får bifall på sina asylansökningar är att de ofta har anknytning till flera länder.

– Man kanske inte kan återvända till ett av de aktuella länderna men man kan återvända till ett annat land, säger Oskar Ekblad på Migrationsverket.

Men avvisningarna är svåra att verkställa. 6 av 10 bland de okända medborgarna i Dalarnas asylboenden bor kvar trots att de har fått ett avslag på sin asylansökan som vunnit laga kraft. Och de har ofta bott där länge, mer än två år i genomsnitt.

Av dem som fått avslag och sedan lämnar asylboendena är det mindre än hälften som faktiskt reser ut ur Sverige, frivilligt eller med tvång. De flesta avviker och lever som gömda flyktingar.

Men Migrationsverket kan inte ta hänsyn till om avvisningarna går att verkställa när myndigheten fattar sina beslut.

– Det finns många fall där avvisningar inte kan verkställas, antingen för att personen själv inte vill medverka eller för att myndigheterna i hemlandet inte vill ta tillbaka sina egna medborgare. Men den frågan ska inte tas ut i förskott, säger Oskar Ekblad.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".