Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DALARNA

Få fall av grooming polisanmäls

Uppdaterat söndag 31 mars 2013 kl 13.00
Publicerat söndag 31 mars 2013 kl 09.04
"Tecken på att vuxenvärlden misslyckats"
(1:20 min)
Grooming. Foto TT.

Det är mycket ovanligt att någon polisanmäls för så kallad grooming i Dalarna. Förra året kom bara sex anmälningar in till polisen. Men Björn Sällström på Rikskriminalen är övertygad om att den här typen av brott är betydligt vanligare än så.

Björn Sellström tror att de som drabbas låter bli att vända sig till polisen och därför anmäls inte fler brott. 

- Jag tror att ungdomar i dag när det gäller viss brottslighet tänker att så här är det att växa upp. Att man helt enkelt tänker att det inte är någon idé att anmäla för det är ingen som gör något, eller ingen som kan göra något, säger Björn Sellström, gruppchef på Rikskriminalen med ansvar för arbetet mot barnrelaterade sexualbrott via nätet.

Hur många som kontaktar unga på nätet med sexuella avsikter är det ingen som vet. Den senaste seriösa uppskattningen i Sverige gjordes 2007, då varannan flicka som gick i nian i en undersökning svarade att hon blivit kontaktad med sexuell anspelning. Björn Sellström är övertygad om att det är ännu vanligare i dag.

Sedan 2009 är det olagligt att via nätet ta kontakt med någon i sexuellt syfte om den personen inte har fyllt 15. Men sedan lagen kom till har bara 26 anmälningar kommit in till polisen i Dalarna.

- Det är ledsamt och det tycker jag är ett tecken på att vuxenvärlden har misslyckats, säger Björn Sellström.

Att antalet polisanmälningar inte alls stämmer med hur vanligt brottet är gör också att polisen satsar mycket mindre kraft på att klara upp såna här brott, än vad Björn Sellström på Rikskriminalen själv tycker vore rimligt.

- Polisen måste ju jobba efter att se på de problembilder som finns. Skulle man kunna påvisa att problemet är mycket, mycket större skulle resurserna läggas på ett helt annat sätt.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Polisanmälningar om grooming i Dalarna

2009: 3

2010: 11

2011: 6

2012: 6

Totalt: 26

Källa: BRÅ, Brottsförebyggande rådet

Fakta: Grooming

Grooming, kontakt med barn i sexuellt syfte, är ett särskilt brott sedan den 1 juli 2009. Det krävs att gärningsmannen vidtagit ytterligare åtgärder för att mötet ska ske, till exempel erbjudit sig att betala biljetter eller bokat hotellrum.

Första kontakt sker ofta på chattforum och liknande. Groomaren, med fejkad information om sig själv, svarar på inlägg eller skriver själv meddelande som ska locka unga. En relation odlas som ska leda till en träff med sexuellt syfte.

Groomare försöker ofta göra offret beroende på något sätt, locka med något speciellt. Under första året polisanmäldes runt 150 misstänkta groomingfall. Där åtal varit aktuellt har brottet konsumerats av grövre brott som sexuellt ofredande och våldtäkt mot barn.

Källa: Brottsbalken, Polisen. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".