1 av 2
Kristine kyrka i Falun. Foto: Sally Henriksson/Sveriges Radio.
2 av 2
Hans Dahlberg, präst i Falu pastorat. Foto: Sally Henriksson/Sveriges Radio.
DALARNA

Få förknippar påsken med kyrkan

"Långfredagen brukade vara stor kyrkogångsdag"
1:31 min

Trots att påsken är en av kristendomens största högtider är det få som vet varför vi egentligen firar den. Numera ser många påsken som en familjehelg kantad med godisägg, påskmust och fjällsemestrar.

Hans Dahlberg, präst i Falu pastorat, tycker inte att det gör något att påsken förknippas med mat och ledighet men hoppas att det kristna budskapet ska gå fram ändå. Att det är allt färre som känner till varför vi egentligen firar påsk tror han delvis beror på skolundervisningen.

– Vi som är lite äldre och varit med i kyrkan länge ser att skolan tidigare hade rätt mycket undervisning vad gäller kyrkoåret men att det till stor del har fallit bort. Men då förvaltar vi det själva, och märker att vi är på god väg.

Han räknar med att några hundra personer, i blandade åldrar, kommer att besöka Kristine kyrka i Falun under påskhelgen. Musik har blivit ett viktigt inslag i påskfirandet och fokus har flyttats från lidande till glädje.

– För 35 år sedan när jag var ny präst i svenska kyrkan var långfredagen en verkligt stor kyrkogångsdag. De som gick i kyrkan en gång om året, de gick just den dagen för att det var allvarets och tyngdens dag. Men sedan har det blivit en förskjutning mot påskdagen - glädjande nog.

Hans Dahlberg tror att påsken fortfarande har en stark ställning som kristen högtid på grund av människors behov av traditioner för att finna trygghet, men samtidigt tycker han att det är tråkigt att många inte förknippar påsken med kyrkan längre.

– Ja, det är klart. Det vore ju bättre om fler kände till det, säger han.

Sally Henriksson
sally.henriksson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".