Bilden har inte med det aktuella fallet att göra. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
FLYTTADES EFTER STÄDKONFLIKT

Flyktingbarnen kvar på behandlingshem

"Det är väldigt jobbigt"
1:28 min

De fyra ensamkommande flyktingpojkarna som blev flyttade från sitt boende i Säter blir kvar på de olika behandlingshem i Norrland dit de flyttades. Detta trots att de inte har något behov av den vård som ges där.

Både Socialstyrelsen och Justitieombudsmannen utreder om det var rätt att flytta pojkarna, men socialnämndens ordförande i Säter, Iris Carlsson Rustas (s), säger att kommunen avvaktar deras utredningar innan de vill göra något åt pojkarnas situation.

– Vi väntar tills vi får svar ifrån dem, säger hon.

Det var i december förra året som de fyra pojkarna, efter en dispyt om städning och diskning, flyttades från Säters boende för ensamkommande flyktingbarn till olika behandlingshem i Norrland. Trots att Gul Ahmed Elyasi aldrig haft problem med droger eller kriminalitet bor han nu på ett sådant behandlingshem utanför Ramsele.

– Det är väldigt svårt, till exempel när mina kompisar frågar mig: "Var bor du? Varför blev du flyttad från Säter hit?", säger Gul Ahmed Elyasi.

Gul Ahmed missade en och en halv månad i skolan och nu, när han har börjat i en ny skola, så har han nästan fyra timmars resväg om dagen till skolan.

– Det är en väldigt lång resa. Det är också väldigt jobbigt, säger han.

Men det jobbigaste, säger Gul Ahmed, det är att plötsligt, utan att ha nåt behov av det, bli förflyttad till ett behandlingshem.

– Alla vi som flyttades från Säter är oroliga, för vi hamnade på behandlingshem, säger Gul Ahmed Elyasi.

Men trots att Säters kommun har fått skarp kritik från pojkarnas gode män så vill socialnämndens ordförande Iris Carlsson Rustas varken ta tillbaka beslutet eller bemöta kritiken.

– Vi har haft det här uppe i nämnden och vi har sagt att vi inte ska göra något uttalande, för det här är ett enskilt ärende, säger Iris Carlsson Rustas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".