1 av 3
Så här såg det ut i köket i Geine Edenius hus.
2 av 3
Golvet var täckt av repor och fläckar efter katt- och kaninurin. Foto: Eva Rehnström.
3 av 3
Geine Edenius ångrar att hon hyrde ut sitt hus. Foto: Eva Rehnström.
RÄTTVIK

Hyrde ut sitt hus - fick det totalförstört

"Jag trodde inte det skulle bli så här..."
1:32 min

Trasiga tapeter och golv och en skuld på 60 000 kronor. Det blev resultatet när Geine Edenius från Rättvik hyrde ut sitt hus, något som enligt Villaägarnas riksförbund, blir allt vanligare. Nu måste huset både saneras och renoveras.

Det var när Geine Edenius från Rättvik inte fick sitt hus sålt som hon bestämde sig för att hyra ut istället. Hon kom i kontakt med en kvinna, som kollades upp hos Skatteverket, och ett kontrakt skrevs.

Till en början så kom hyran som den skulle men sedan började problemen.

Hyran uteblev trots påtryckningar.

– Jag trodde inte att det skulle kunna bli så här. Det är fruktansvärt, säger Geine Edenius.

När hyran slutade komma började Geine Edenius också misstänka att både huset och gården missköttes. Men eftersom hon hyrde ut huset hade hon inte längre tillträde till det.

– Jag hade inte rätt att gå in för då kan man bli stämd för hemfridsbrott så jag vågade inte konfrontera henne så.

Till slut såg inte Geine Edenius någon annan råd än att vända sig till Kronofogden. Det tog fyra månader för dem att avhysa hyresgästen.

Nu är hyresgästen borta men kvar står ett tomt hus som måste både renoveras och saneras innan det överhuvudtaget går att säljas.

– Jag vaknar mitt i natten och bara tänker på det här huset. Jag vet inte hur jag ska orka eller hur jag rent ekonomiskt ska kunna ta itu med det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".