AVTAL

Industrianställda får mer i lön

Teknikföretagen: "Man får både ge och ta"
1:38 min

Nu är det klart, efter långa förhandlingar. En halv miljon industrianställda har fått nytt avtal. 6,8 procent på tre år får de i löneökning.

 

Löneökningen innefattar också avsättningar till deltidspension, enligt ett pressmeddelande från Teknikföretagen. IF Metall, Unionen, Sveriges ingenjörer och Teknikföretagen har alla skrivit på avtalet.

Avtalet löper till den sista mars 2016. Överenskommelser i industrin är vägledande för nivån för avtal på hela arbetsmarknaden.

– Det är bra att vi har fått fram ett avtal. Nivån är högre än vad vi ville att den skulle vara, men samtidigt är det värdefullt att vi har ett långt avtal. Nu blir det stabila planeringsförutsättningar för medlemsföretagen att kunna jobba för och det är bra, säger Teknikföretagens vd Åke Svensson till Ekot.

Avtalet ger för IF Metall på det största avtalsområdet, teknikavtalet, 1 550 kronor mer i månaden under de tre åren, räknat på en snittlön på 25 000 kronor. På det sämst betalda området, tekoavtalet, blir det påslag på totalt 1 587 kronor mer i månaden i snitt, enligt facket.

– Jag tycker det är ett rimligt avtalsbeslut. Det är svårt att förutbestämma den ekonomiska utvecklingen, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe till TT.

Facken har också fått gehör för sitt krav på extra föräldraförsäkring, som innebär att arbetsgivaren till viss del fyller upp med extra pengar i sex månader.

– I det förra förslaget, då fanns det ingen föräldraförsäkring med och det fanns oklarheter om deltidspensionen. Då var det nödvändigt att säga nej, lika nödvändigt som att säga ja nu, säger Anders Ferbe till TT.

LO-facket Livs har sagt ja till avtalet med sin motpart Livsmedelsföretagen och som berör ungefär 30 000 anställda. Enligt Livs har förbundet fått med sitt viktiga krav på krontalspåslag för de som tjänar under 25 000 kronor i månaden.

För tjänstemannaförbundet Unionen ingår individgarantier, det vill säga minsta möjliga löneökning för alla, på 780 kronor i månaden under de tre åren. Lägstalönerna höjs med 6,3 procent under perioden.

Arbetsgivarna har fått igenom en del av sina krav när det gäller övertidsregler och flexibilitet vid förläggning av arbetstiden. Det sista året i det treåriga avtalet är uppsägningsbart.

Ekot/TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".