1 av 2
Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio.
2 av 2
Siv Hinders, Elsy Jonsson, Inger Höglund och Gerd Dahl. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges Radio.
Mora/Orsa/Älvdalen

Brottsofferjour i kris

Brottsofferjouren: ”Hög belastning på oss”
1:22 min

Brottsofferjouren i norra Dalarna är hårt belastad. Förra året vände sig över 500 personer till jouren för att få hjälp, samtidigt som antalet stödpersoner som jobbar i jouren blir allt färre.

En av dem som jobbar i Brottsofferjouren i Mora, Orsa, Älvdalen är Elsy Jonsson.

– Det blir ju hög belastning på oss eftersom vi är så få. För några år sedan var vi 24 stödpersoner och nu är vi 15 totalt. Så belastningen blir ju högre, säger hon.

Till Brottsofferjouren kan personer som blivit utsatta för brott vända sig för att få stöd, oavsett vilket brott det handlar om. Kanske behöver man bara någon att prata med eller så vill man ha hjälp i samband med en rättegång. Kristina Rabenius är en av dem som varit i kontakt med jouren.

– Ja det var att man hade repat min bil med en nyckel utefter hela sidan och det blev en tingssak av det. Det var bra att ha någon att prata med, säger hon.

Om man räknar med jourtiden så arbetade de 15 stödpersonerna på Brottsofferjouren för Mora, Orsa, Älvdalen över 9000 timmar förra året.

En av dem som jobbar som stödperson är Gerd Dahl, och hon önskar att fler skulle vilja engagera sig.

– Ja nog tycker jag att vi kunde vara många fler, för från början var vi två personer som gick parallellt under en vecka, nu får vi gå ensamma, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".