Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ORSA/MORA

De granskar matfusket på Orsas och Moras restauranger

Publicerat onsdag 3 april 2013 kl 10.31
"Många vet inte om att de fuskar"
(1:58 min)
Petri Stenport och Magnus Lundberg kollar matfusket i Orsa och Mora. Foto: Lina Hård/Sveriges Radio

Fetaost på menyn, men salladsost på tallriken. Ett av de vanligaste matfusken, enligt miljöinspektörerna Petri Stenport och Magnus Lundberg som just nu jobbar med att kolla restaurangerna i Orsa och Mora.

Det kanske inte låter så farligt att fetaosten är utbytt mot salladsost, men för en allergiker kan det orsaka stora bekymmer.

- Salladsost är oftast producerad av komjölk, medans fetaost ska innehålla får- och getmjölk och det blir ju problem om man är allergisk mot komjölk, säger Petri Stenport, miljöinspektör i Orsa- och Mora kommun.

Det senaste tiden har man kunnat läsa om hästkött i påstådd nötköttslasagne och oxfilé som egentligen varit färgad fläskfilé vilket väcker frågor om hur utbrett fusket egentligen är. Orsa och Mora kommuner ingår just nu i ROS-projektet där man granskar fusk på de lokala restaurangernas menyer. Förutom fetaosten är parmesanost och parmaskinka två vanliga missar restaurangerna gör. Magnus Lundberg, miljöinspektör, tror att okunskap är en anledning til fusket.

-Många vet inte om att de fuskar. De tror att de har de produkterna som de skriver ut på menyn fast de inte har det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".