Foto: Karin Tengby/Scanpix.
Efter kritiken

Ny nämnd för sjukvårdstolkar

”Kommer att ge våra tolkar en utbildning”
1:14 min

Språktolkningen i Borlänge har fungerat dåligt med bland annat få auktoriserade sjukvårdstolkar. Nu går Borlänge kommun och Landstinget Dalarna ihop och startar en ny gemensam nämnd för språktolksverksamhet.

Kenneth Persson är socialdemokratisk ordförande för nämnden och han tror att den kommer fylla en funktion.

– Det som kommer bli bättre är att vi kommer att ge våra tolkar en utbildning. Vi kommer ge möjlighet att få en fortbildning som är gemensam. Men vi kommer också ställa höga krav på våra tolkar, säger Kenneth Persson.

En granskning som Sveriges Radio gjorde förra sommaren visade att bara än 10 procent av tolkarna i Dalarna var auktoriserade och mindre än en procent av tolkningarna genomfördes av auktoriserad sjukvårdstolk.

Trots att sjukvårdslagen är tydlig med att varje patient har rätt till information vid sjukhusbesök. Det är det här som den nya gemensamma nämnden ska råda bot på.

– Vi gör det här för att få en hög kvalitet på den tolkning som ska utföras. Nämnden i sig kommer ha det juridiska ansvaret.

Kan man vara trygg som medborgare i Borlänge att gå till sjukhus idag med hjälp av en tolk?

– Ja det kan man och det ska vi garantera nu med bildandet av den nya nämnden. Vi ska ha hög kvalitet på den tolkning som genomförs.

I dagsläget finns det omkring 200 tolkar som gemensamt behärskar cirka 60 språk. Nu ska deras kompetens höjas genom utbildning.

När kommer de här utbildningarna att dra igång?

– Det är något vi ska diskutera på dagens sammanträde och jag vill ha igång det här så fort som möjligt, säger Kenneth Johansson.

Marje Sjöström är verksamhetschef i Borlänge kommun och hon säger till Dalanytt att utbildningarna av språktolkarna kommer att påbörjas under våren.

Dalanytt
dalanytt@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".