Ola Granholm, Åsa Larsson och Per-Anders Westhed hoppas mycket på projektet Utmaningen i Vansbro kommun. Foto: Stefan Ubbsen/Sveriges Radio.
VANSBRO

Projekt ska stärka utvecklingen

"Känner igen negativa attityder"
1:29 min

Vansbro kommun löper stor risk att tappa i effektivitet och utvecklingskraft eftersom kommunens olika aktörer har lågt förtroende för varandra. Det här är resultatet av en studie om kulturella attityder som gjorts i Bergslagskommunerna. Därför dras nu ett stort projekt igång, som har fått namnet Utmaningen.

I studien har förtroendevalda, kommuninvånare och kommunala tjänstemän intervjuats om hur de tycker att man tar till vara på idéer i kommunen, hur beslut genomförs och hur beslut fattas. Resultat var inte smickrande för Vansbro kommun.

– Det var en del röda siffror för Vansbro, säger Ola Granholm, projektledare för Utmaningen.

En del röda siffror? Ni var ju bland de sämsta.

– Det var inget bra resultat.

– Jag känner igen negativa attityder och åsikter som kanske blir sanningar när man pratar med varandra på byn. Det är jätteförödande och jag tycker att det är synd att vi inte lyfter fram det positiva istället, säger Åsa Larsson, kommuninformatör.

Ola Granholm, projektledaren, har nu haft långa samtal med ett sextiotal personer om vad som är bra och dåligt och vad som bör förändras i Vansbro kommun.

– Det finns jättemånga duktiga människor som brinner för olika saker. Jag tänker mig att vi får fram några områden som jag har hört att folk vill jobba tillsammans med och sedan jobbar man koncentrerat med dem, säger Ola Granholm.

Stefan Ubbesen
stefan.ubbesen@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".